DEĞİŞİM YERİNE

ONARIM

Mekanik Bakım ve Onarım

Motorlu taşıtlar farklı koşullarda, hızlarda, yükler altında ve tarzlarda kullanılmasından kaynaklı mekanik aksam parçaları aynı anda ve aynı şekilde aşınmaz ve bozulmazlar. Motorlu Taşıt parçalarında ortaya çıkan aşınmış, yıpranma ve bozulma arızaların tespit ve teşhisi ALC Arıza Tespit / Check Up hizmeti ile yapılmaktadır.
Bu kapsamda tüketiciye 3 (üç) farklı hizmet paketi sunulmaktadır.

1- Diagnostic Cihazı ile Arıza Tespit:

Araç üzerindeki elektronik sistem parçaları ile birlikte çalışan kontrol üniteleri bulunur. Kontrol üniteleri araç üzerindeki sensörlerden bilgi alarak çeşitli değerlendirmeler sonucu diğer sistem parçalarını ve motorun çalışmasını kontrol eder. Örneğin, motor kontrol ünitesi araç üzerindeki sıcaklık sensörü, lamda sensörü, hava kütle ölçüm sensörü, krank mili devir sensörü gibi birçok parçadan bilgi alarak, enjektör veya bujiler üzerinden yakıt ve ateşleme sistemini yönetir. Bu kontrol üniteleri üzerinden yapılan her türlü ölçüm, arıza tespit işlemleri, hata kodu okuma, hata kodu silme, adaptasyon gibi işlemlere diyagnostik denir.

Niçin Önemli?

Aracın marka ve model özellikleri çerçevesinde Motor, Yakıt, ABS, EBD, ESP, AIRBAG vb. elektronik sensörlerinden aracın Kontrol Ünitesine (Beyin) bilgi akışı olmaktadır. Bu bilgiler performans, arıza veya bilgi içerikli olabilir. Aracın kontrol ünitesindeki (Beyin) kayıtlı olan bilgilere ulaşmak için aracın Kontrol Ünitesine, Dıagnostic Cihazının bağlantısı bağlantı soketleri sayesinde yapılarak Kontrol Ünitesine (Beyin) kayıt edilmiş olan bilgiler okunur ve bilgiler analiz edilerek arıza tespiti sağlanır. Bu hizmet kapsamında Dıagnostic Cihazına bağlı olan yazıcı vasıtası ile tespit ve verilerin çıktısı alınabilir.

2- El ve Göz ile Arıza Tespit:

Araçlarda oluşan arızaların bazılarının tespiti (Ön takım arızası, sıvı kaçakları, oksitlenme, süspansiyon sistem arızaları ve bağlantı boşlukları vb.) Dıagnostic Cihazı ile elektronik olarak yapılamamaktadır. Bu tür arızlarının tespiti el aletleri ve ekipmanlar vasıtası ile el ve gözle yapılmaktadır. El ve gözle arıza tespiti liftte ve/veya yerde yapılabilmektedir.

3- Test Sürüşü ile Arıza Tespit:

Araçlarda oluşan arızaların belli bir kısmı araç sürücüsü tarafından sehir esnasında tespit edilmektedir. Bu tür arızaların tespiti araç sürücünün iletmiş olduğu bilgiler doğrultusunda aynı sürüş şartlarının sağlanması sayesinde araç ile yapılan Test Sürüşü vasıtasıyla yapılmaktadır. Test Sürüşü mümkün ise araç sürücüsü ile birlikte yapmak arıza tespit sürecini hızlandıracaktır.

Test Sürüşü ALC Mekanik Teknisyeni tarafından ve müşteri onayı ile en kısa güzargahta yapılmaktadır. Test sürüşü sadece arızaları tespit etmek için değil aynı zamanda uygulanmış olan bakım onarım işlemlerinin sonuçlarını test etmek amacıyla da yapılmaktadır.

Motor Yağı ve Filtre Değişimi

ALC Yağ Değişim Hizmeti aracın motorunu korumanıza yardım eder. Araca yapılmış olan her harcama onu yolda mümkün olduğunca daha uzun süre tutmak içindir. Motor yağı aracın Performansına, Yakıt tüketimine, Emisyonuna direk etki eden bir elemandır.
ALC Yağ Değişim Hizmeti sadece basit bir yağ değişimi işlemi olmayıp, önleyici bakım amaçlı olarak; değişim, ana komponentlerin kontrolu, eksik sıvıların tamamlanması ve gerekli komponetlerin temizliğini kapsamaktadır.

Motor yağı; motorun aşınmaya, korozyona, kir ve kalıntıların oluşumuna karşı korumak için, bu çalışma koşullarıyla başa çıkacak düzeyde olmalıdır. Motor yağı aracın Performansına, Yakıt tüketimine, Emisyonunan direk etki eden bir elemandır. Motor yağının görevi ise Aşınmayı önleme, Motor temizlemek ve motor ömrünü uzatmaktır.

Motor Yağ Filitresinin görevi ise motor yağının görevini iyi yapabilmesi için motor yağının içerisine motoru temizleme esnasında karışan motora zarar verebilecek partikül ve aşındırıcı yabancı maddelerin temizlenmesini sağlamaktır.

Niçin Önemli?

Motorun çalışması sırasında yanma odası yüzeylerinde karbon birikintileri oluşur. Bu karbon birikintileri parçalanarak yağa karışır ve sakızlaşmaya neden olur. Yakıtın yanması sonucunda oluşan sakızlaşmış artıklar, asitler, reçineleşmiş artıklar, yüksek sıcaklık altında çalışan motor yağında da görülür. Motorda yağ filtresi olmasına rağmen, yabancı maddelerin bir kısmı süzülemeden yağın içinde kalır. Motor yağının içerisinde kalan bu yabancı maddeler motorun aşınmasına, yakıt tüketiminin artmasına ve aracın performansının düşmesine sebep olur. Bu nedenle motor yağı ve yağ filtresi periyodik olarak değiştirilmesi gerekmektedir.

Hizmet kapsamında yapılan işlemler:

Gözle Ve/Veya Cihaz İle Kontrol – Sıvı seviyesinin kontrol çubuğu veya gözle kontrolü, Sıvı değişim kilometresinin değişim kartından kontrolü, Kaçak ve sıvının görsel durumunun kontrolü
  • Şanzıman yağı
  • Fren hidrolik yağı
  • Direksiyon hidrolik yağı
  • Silecek suyu
  • Soğutma Sıvısı ve Antifriz
  • Akü Su Seviyesi (Sulu tip ise)
Göz ve Elle Kontrol – Yıpranma, gevşeklik kontrolü
  • Alternatör Kayışı
  • Klima Kayışı
  • Direksiyon Pompası Kayışı
  • Su Pompası Kayışı
Göz ve Elle Kontrol – Yıpranma, kirlilik kontrolü
  • Hava Filtresi
  • Klima (Polen) Filtresi
  • Yakıt Filtresi (Motor içi)
Göz ve Elle Kontrol – Kırık, hasar kontrolleri ve sistemlerin fonksiyonel çalışma kontrolü
  • Farlar;Uzun & Kısa & Park
  • Geri Vites Lambası
  • Stop (Fren) Lambaları
  • Sis Farları (var ise)
  • Dörtlü İkaz Işıklarının (Flaşör)

ALC; Motor yağı olarak öncelikle düşük sıcaklıklarda etkin akışkanlık sağlayan, yüksek sıcaklıklarda sağladığı tutarlılık ve kalıntılara karşı motor koruma özelliği kuvvetli olan ayrıca bu özellikler sayesinde daha az motor aşınması, yüksek yakıt ekonomisi ve daha uzun bir motor ömrü sağlayan sentetik motor yağı kullanmaktadır.

Yağ filitresi olarak araç üreticisi tarafından önerilen markalarda yağ filitresi kullanılmaktadır.

Periyodik Bakım

Otomobiller; birçok mekanik, elektrik, elektronik parçanın ve bu parçaların bir kısmında kullanılan bazı bileşenlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştur. Otomobiller kullanım stili ve kullanım şekline göre otomobili oluşturan parçalar üzerinde zamanla aşınmalar, bozulmalar, korozyon vb. fiziksel tahribatların meydana geldiği; kimyasal maddelerin özelliklerinin değiştiği, belirli zaman aralıklarında parçaların mukavemetinin azaldığı ve özelliğini yitirdiği görülmektedir. Bu nedenlerle parçaların dayanımları ve çalışma performanslarının düştüğü ve parçalar üzerinde yapılmış olan ayarlamaların bozulduğu tespit edilmektedir. Belirtilen nedenlerden dolayı motorlu araçlar üzerinde belirli aralıklarla kontrol, ayar ve değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu işlemlerin tümüne PERİYODİK BAKIM denilmektedir.

Niçin Önemli?

Periyodik bakımların amacı; araç performansını olabildiğince en iyi durumda muhafaza etmek, büyük arızalara neden olabilecek küçük problemleri ortadan kaldırmak, aracın kanun ve düzenlemelere uygun olarak çalışmasını ve güvenli olmasını sağlamaktır. Periyodik bakımların gerçekleştirilmesi ile araçların uzun ömürlü olması, yakıt ekonomisi sağlanması ve daha güvenli çalışması sağlanabilmektedir.

Ne Sıklıkta Yapılmalı?

Araçların bakım periyotları, üretici firmaların belirlediği zamanlarda (genelde 1 yıl) veya belirlediği periyotlarda (10.000/15.000, 20.000/30.000, 30.000/45.000 ….km) yapılır. Bu bakım periyotlarında araçlardaki sıvıların, filtrelerin, ayarların ve mekanik parçaların bakımları, kontrolleri, ayarları ve değişimleri yapılır.

Önerilen Periyodik bakım aralıkları:

  • Dizel araçlar: 10.000 km. veya 12 ay,
  • Benzinli araçlar: 15.000 km. veya 12 ay
(Sıkışık trafikte, Engebeli, tümsekli, çukurlu, bozuk, tozlu yollarda, aşırı soğuk veya aşırı sıcak olan değişken iklim şartlarda, nemli ve yüksek rakımlı bölgelerde, dağlık bölgelerde ve arazi koşullarında, uzun süreli aşırı hız ve/veya yüksek devirde kullanım) araç kullanıyorsa,
  • Dizel araçlar: 5.000 km. veya 6 ay,
  • Benzinli araçlar: 7.500 km. veya 6 ay
ALC Periyodik Bakım hizmeti kapsamında;
İşlemleri yapılmaktadır.

Fren Sistemi Bakım ve Onarım Sistemi

Fren sistemi aracın etkin ve güvenli şekilde durabilmesini sağlayan, bu sebeple güvenli bir sürüşün en önemli parçasıdır. İyi bakımlı fren sistemi, aracı şoförü, araç içindeki yolcuları ve yolu paylaşan diğerlerini korur.

Niçin Önemli?

Fren sisteminin çalışma prensibi frenleme sırasında fren pedalına uygulanan ayak kuvveti pedalda itme kuvvetini oluşturur. Bu hareket merkez silindirinin pistonunu iter. Piston üzerindeki itme kuvveti sistemdeki sıvı aracılığıyla fren tekerlek silindirlerine iletilir. Fren tekerlek silindirleri hidrolik basıncı fren pabucuna iletilir.
Fren tekerlek mekanizmasında oluşturulan sürtünme kuvveti aracı durdurmak üzere kullanılır. Bu esnada sitemi oluşturan elemanlar arasında sürtünme oluşur. Sürtünen malzemelerin, fren hidroliğinin ve diğer önemli sistem parçalarının periyodik kontrolü fren sisteminin performansının en etkin şekilde süründürülmesine ve bakım maliyetinin düşürülmesine katkı sağlayacaktır.
Her 10.000 veya 15.000 km’de bir kontrol edilmesi gereken fren sistemi olası kazaların önüne geçilmesine olanak sağlar.
ALC Fren Bakım ve Onarım Hizmeti fren balatalarının ve ana parçalarının kontrol edilmesiyle başlar. Detaylı bulgular müşteri ile paylaşılır. Servis tavsiyeleri üretici teknik özelliklerine ve sistem performansına etki eden fren parçalarının mevcut durumuna bağlı olarak yapılır.

Ne Sıklıkta Kontrol Edilmeli?

Fren Balataları: Fren balataları, fren sisteminde ilk aşınınan parçadır. Bundan dolayı fren balataların kontrolü önce göz ile sonra da ölçüm cihazı ile yapılır. Balata kalınlığı minimum 2,0 mm’ye düştüğünde değişmesi gerekmektedir. (sürüş stili ile bağlantılı yaklaşık 30.000 km) Kötü durumdaki fren balataları disklerin aşınmasına ve ani frenlemede araç kontrolünü kaybedilmesine sebep olur.

Fren Diskleri: Fren diskleri, özellikle fren esnasında zorlanır, bunun sebebi fren balatalarının disklere sürtünmesidir. Bundan dolayı fren disklerinin kontrolü önce göz ile sonrada ölçüm cihazı ile yapılır. Fren diski üreticisi tarafından belirlenen minimum kalınlığa ulaştıklarında (≈2,2mm) veya diskin salgısının maksimum seviyeye geldiğinde (≈0,05mm) ve salgının tornalama işlemi sonrasında alınamadığı durumlarda fren disklerinin değiştirilmesi gerekir. Kullanımınıza bağlı olarak ortalama 80.000 ile 100.000 kilometrede. Fren diskinin salgısının bozulmasına sebep olan etkenlerden birisi de sıcak disk yüzeyine soğuk su tutulmasıdır.
Fren Pabuçları: Yaklaşık olarak her 30.000 kilometrede bir kontrol edilmesi ve tozunun alınması gerekir.
Fren Hidrolik Yağı: Üreticiler fren hidrolik yağının, 2 yılda veya 40.000 kilometrede bir tamamen değiştirilmesi tavsiye eder. Fren hidrolik yağının kaynama sıcaklığının ölçümü, sürüş koşullarına göre zamanından önce bir değişim yapılabilir. Fren hidrolik yağı kontrolü hidrolik yağ değişim bilgi kartından veya ölçüm aleti ile yapılır.

Amortisör ve Süspansiyon Sistemi Kontrolü ve Değişimi

Araç süspansiyon sistemi; araçların gövde ile tekerlekleri arasına yerleştirilerek aracın ağırlığını taşıyan, sürüş konfor ve güvenliğini sağlayan, yol yüzeyinden kaynaklanan sarsıntı, salınım ve ani şokları absorbe eden, seyir ve dönüşlerde aracın maksimum seviyede yola tutunmasını sağlayan sistemdir.
Araç süspansiyon sistemi; Amortisör, Helezon Yay, Denge Çubuğu ve bazı araçlarda Makas’tan oluşmaktadır.
Araç süspansiyon sistemi araçların alt takımları ile entegre çalıştıklarından dolayı sistemin kontrolü;
Gözle çatlama, eğilme, yırtılma, burulma, kaçak ve aşınmış-yıpranmış parçalar olup olmadığı kontrol edilir. Sonrasında bağlantı elemanları, bağlantı cıvatalarının sıkılığı elle kontrol edilir.
Test sürüşü sadece arızaları tespit etmek için değil aynı zamanda uygulanmış olan onarım işlemlerinin sonuçlarını test etmek amacıyla da yapılmaktadır.
Bozuk Süspansiyon sistemi belirtileri aşağıdaki gibidir.

Klima Sistemi Kontrolü ve Klima Gazı Doldurma Hizmeti

Klima, yaz aylarındaki bunaltıcı sıcaklarda vazgeçilmez bir aksesuar. Fakat aracın kliması karanlık ve nemli ortamlar olduğu için küf ve mantar oluşumu için uygun yerlerdir. Bu yüzden kış aylarında ihmal edilen araç klimaları, küf ve bakteri oluşumuna ortam sağlayarak yaz aylarında hastalıklara neden olabiliyor.
Bir kayış vasıtasıyla motordan güç alarak çalışan klima kompresörü soğutma gazını soğutma sistemi içine basarak basıncını yükseltir ve sistem içine pompalar. Gaz, basıncının ve sıcaklığının düştüğü bir valf içine itilir. Soğuyan yeni gaz yolcu kabini içindeki evaparatör içinde sirküle eder. Sonuç olarak, gaz tarafından soğutulan hava araç içine üflenerek kabin içinin soğutması sağlanır. Sirküle eden gaz tekrar kompresöre dönerek çevrimine yeni baştan başlar. Klima tamirinin pahalı bir hizmet olmak ile birlikte alınacak önlemler ve belli dönemlerde yapılacak bakımlarla olası masraflardan kurturılabilir.
ALC Klima Sistemi Kontrolü Ve Klima Gazı Doldurma Hizmeti daha konforlu bir kabin içi ortamı için klimanın soğutma veriminin arttırılmasını sağlar.
Hizmet kapsamında;
Araç klima ve soğutma sisteminin kontrolü;
Öncelikli olarak soğutma sistemi çalıştırılır ve yaklaşık 5 dakika sonra termostat vasıtası ile araç içerisinde bulunan soğuk hava hüfleme kanallarından klimanın soğutmuş olduğu hava sıcaklığı ölçülür. Klima yeteri seviyede veya hiç soğutma yapmıyor ise muhtemel sebepleri;

Debriyaj Sistemi Kontrolü ve Debriyaj Seti Değişimi

Debriyaj Sistemi; manuel sürüş özelliği olan araçlarda ilk hareket sırasında motorun hareketini tekerleklere ileterek aracın sarsıntısız olarak harekete geçişini, hareket halinde iken vites durumlarını değiştirmek ve gerektiği durumlarda motor freni yaparak (kompresör) aracın kontrollü bir şekilde durmasını sağlayan aktarma organıdır. Debriyaj sistem parçalarının değişimi üretici tavsiyelerine göre normal kullanım koşul ve şartlarında bağlı olmak üzere 75.000 km’ dir.
Debriyaj Sistemi bakımında öncelikli olarak test sürüşü ile aracın kavrama ve vites geçiş testi yapılır. Test sonucunda araçta kalkış sırasında titreme, silkeleme ve debriyaj pedalının kavrama seviyesinin üst sınırlarda olması durumunda olup olmadığı kontrol edilir. Sistemde arıza tespit edilmiş ise Debriyaj Sistemini oluşturan Baskı, Balata ve Bilya set olarak değiştirilir. Şanzıman yağ seviyesi kontrol edilerek eksiklik var ise tamamlanır. Test sürüşü ile uygulanmış olan onarım işlemlerinin sonuçlarını test edilir.

Şanzıman Yağı Kontrolü ve Değişimi

Şanzıman (Vites Kutusu) vites geçişleri kullanım hızınıza en uygun gücü ve verimliliği temin eder. Vites kutusunda hareket hâlinde olan dişlilerin birbirine temas etmesi sonucunda sürtünme ve aşıntı meydana gelir.
Bundan dolayı;
için Şanzıman (Vites Kutusu) yağı seviyesinin periyodik kontrol edilmesi, gerekir ise tamamlanması ve normal kullanım koşul ve şartlarında bağlı olmak üzere 75.000 km’ de bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Yakıt ve Ateşleme Sistemi Kontrolü

Yakıt ve ateşleme sistemi, elektronik kontrol birimleri vasıtası ile motorun farklı zaman ve şartlarda anlık yakıt, emisyon ve diğer değişkenlerin kontrolünü yaparak aracın en az yakıt ile yüksek verimlilik ve standartta çalışmasını sağlayan sistemdir. Araçların rutin bakımlarının haricinde yakıt ve ateşleme sisteminde kullanılan yakıt, periyodik bakımların geç yapılması, bilinçsiz bakım ve uygun olmayan malzeme ile onarım, araç kullanım tarz ve olumsuz koşullar nedeniyle beklenmedik arıza ve ciddi maliyetler ortaya çıkabilir.
Yakıt ve ateşleme sistemi;
BUJİ: Distribütörden gelen yüksek voltaj ile sıkıştırılmış bulunan Benzin – hava karışımını ateşler. Bujilerin verimli kullanım ömrü ortalama 12.000 km’dir.

ENDÜKSİYON BOBİNİ: Akünün l2 voltluk akımın, 15-25 bin volta yükselten devre elemanıdır.

DİSTRİBÜTÖR : Endüksiyon bobininde oluşan yüksek gerilimi (15-25 bin volt) ateşleme sırasına göre bujilere gönderir.

YAKIT POMPASI: Yakıtı depoda emerek belli bir basınç altında enjektörlere pompalayarak gönderen elemandır.

YAKIT FİLTRESİ: Periyodik bakımlarda değişmesi öngörülmektedir.

ENJEKTÖRLER: Benzinli araçlarda 40.000km, Dizel araçlarda 30.000km bir temizliğinin yapılması gerekmektedir.

Yakıt ve Ateşleme Sistemi kontrolünde aracın yakıt deposundan başlayarak yakıt borularının görsel olarak kaçak, zedelenme olup olmadığı kontrolü edilir. Dıagnostic Cihazı ile aracın egzos emisyon değerleri ölçülür ve standartlar dahilinde olup olmadığı kontrol edilir, bu ölçüm esnasında Buji, Enjektör, Oksijen Sensörü, Katalitik Konvektör, Yakıt ve tüm ateşleme sistemi sensörlerinin kontrolleri yapılır. Gerek görülen değişim, temizlik ve/veya onarım yapılır.

Soğutma Sistemi Kontrolü

Motor soğutma sisteminin görevi; motor parçalarının ve motor yağının aşırı ısınmasını önlemek, motoru en verimli ısıya en kısa zamanda yükseltmek ve motorun tam güç verecek şekilde çalışma sıcaklığında kalmasını sağlamaktır.
Çalışma şartları ne olursa olsun soğutma sistemi, motoru en verimli ısıda çalıştırmalıdır. Motorun çalışması sırasında silindir cidarları, pistonlar ve silindir kapağı gibi parçalar da büyük miktarda ısıyı absorbe eder. Eğer motorun bu kısımları çok ısınırsa yağ filmi yanar ve yağ tabakası yağlama özelliğini kaybeder, bu nedenle motor hasar görebilir. Olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için motorun tamamen soğutulması da çözüm değildir. Çünkü motor çalışma sıcaklığına ulaşmadan istenilen gücü veremez. Yağ kirlenir, tortular oluşur, yakıt sarfiyatı artar, bundan dolayı motor çalışma sıcaklığına ulaşıncaya kadar soğutma sistemi devreye girmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Dolayısı ile soğutma sistemi, motoru rejim (normal çalışma) sıcaklığında tutmalıdır.
Soğutma Sistemleri 2 (iki) çeşittir.
  1. Hava ile soğutma sistemleri
  2. Sıvı ile soğutma sistemleri (otomobil motorları genellikle sıvı soğutmalıdır)
Sıvı soğutmalı motorlarda soğutucu akışkan olarak genellikle soğutma suyu (saf su ile antifriz karışımı) kullanılır. Sıvı soğutmalı motorlarda, motorun içerisinde meydana gelen ısı, motor soğutma suyu tarafından alınır ve radyatörde soğutulur. Soğutma suyu su pompası vasıtasıyla devridaim ettirilir. Radyatör içerisindeki sıcak olan motor soğutma suyu, radyatör fanının dönmesi ile birlikte veya aracın ileri doğru gitmesiyle birlikte doğal olarak içeri giren hava ile soğutulur.

Radyatörün en büyük düşmanı şebeke suyudur!

Kireç ve şebeke suyunda bulunan diğer mineraller, oldukça dar olan radyatör peteklerini hızla tıkadığı gibi, motor bloğundaki su kanallarını da kaplayarak soğutma performansını düşürür. Yaz kış, MUTLAKA antifriz kullanılmalıdır. Antifriz, sadece suyun donmasını engellemez, içindeki katkılarla korozyon oluşumunu engeller, sıvının daha hızlı soğumasını sağlar ve su pompanızın daha rahat çalışmasını sağlar.
Soğutma sıvısını, ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır. Ayrıca antifriz bomemetresi ile soğutma sıvısının derecesi tespit edilerek gerekli sıvı ayarlamaları yapılır.
Soğutma Sistemi Kontrolü kapsamında kontrolleri yapılan diğer sistem elemanları;

RADYATÖR: Motor soğutma suyuna depoluk eder. Soğutma suyundaki ısının, suyun radyatör üzerindeki hareketi esnasında havaya geçmesini sağlar.

TERMOSTAT: Motorun soğutma sistemine yerleştirilir otomatik bir supaptır. Motor soğukken veya çalışma sıcaklığının altındayken su geçişini önleyerek radyatörü devreden çıkarır ve motorun çabuk bir şekilde uygun çalışma sıcaklığına ulaşmasını sağlar motordaki ısı çalışma sıcaklığının üzerine çıkınca su geçişine müsaade ederek radyatörün devreye girmesini ve soğutma suyu sıcaklığının aynı derecede kalmasını sağlar.

SU POMPASI (Devirdaim):  Radyatördeki soğutma suyunu motordaki su kanallarına pompalayan elemandır.

VANTİLATÖR : Radyatör petekleri arasında, kuvvetli bir hava akım meydana getirerek, ısınmış olan suyun soğumasını hızlandırır. Bazı araçlarda vantilatör V kayışı ile krank kasnağına bağlıdır.

MÜŞİR: Ölçülen sıcaklık ya da basınç belirlenen değere ulaştığında açık kontağını kapatan ya da kapalı kontağını açan bir butondur.

TAHRİK (V ) KAYIŞI: Krank kasnağından aldığı hareketi şarj dinamosu, devridaim (su pompası) ve vantilatöre ileten kayıştır.

Tahrik (V) Kayışı Kontrolü ve Değişimi

Hareket iletim (tahrik) kayışları, krank mili kasnağından aldıkları motor gücünü Su Pompası, Soğutma Fanı, Alternatör, Hidrolik Direksiyon Yağ Pompası ve Klima Kompresörü gibi ünitelere aktarır.
Tahrik kayışları yeniyken elastiktir ve dayanımları yüksektir. Kullanılmaya başlandıklarında kayışlarda zamanla sertleşme olur. Bu nedenle içyapılarında çatlamalar oluşmaya başlar ve bu çatlamalar ileri safhalarda gözle görünür hâle gelir. Aynı zamanda aşınır, dayanımları azalır ve gevşer. Tahrik (V) kayışı zamanla özelliğini kaybeder. Esnekliğini kaybeden bu parça krank milinden aldığı hareketi alternatöre, klima motoruna, hidrolik direksiyon pompasına ve soğutma sistemi pompasına iletirken bunların kasnaklarının dönüş balansını etkiler.
Alternatör, klima motoru gibi pahalı parçaların arızalanmasına da neden olur. Araç hareket halindeyken, V kayışı koparsa; alternatör elektrik ihtiyacını karşılayamaz, çalışmayan soğutma sistemi pompası motorun hararet yapmasına neden olur. V kayışının kopmasının dışında, ideal sıkılıkta olmaması motor için risk taşır.
Bu nedenle tahrik kayışlarının periyodik olarak kontrol edilmesi ve değiştirilmesi bir zorunluluktur.

Elektrik ve Elektronik Sistem Kontrolü

1- Uyarı, Aydınlatma ve Sinyal Lambalarının Kontrolü:

Sürücünün aracı güvenli kullanabilmesi için hayati önem taşıyan sistemlerdir. Uyarı, aydınlatma ve sinyal sisteminde araçlarda genellikle ampuller kullanılır. Ancak yeni nesil araçlarda LED aydınlatmalı sinyaller ya da fren lambaları kullanılmaktadır. Aracın dışında kalan aydınlatma lambaları termoplastikten yapılan şeffaf ya da renkli şeffaf bir kapak ile kapanmıştır.

Niçin Önemli?

Sistemlerde genellikle ampul patlaması, kablo ve duy yuvalarında oksitlenme ve kopukluklar, sigortaları ile ilgili problemler ya da flaşör ve röle arızaları ortaya çıkar. Vize muayenelerinde de kontrol edilen bu uyarı ve ikaz lambalarının periyodik bakım zamanlarında kontrol edilmesi ve arıza bulunursa giderilmesi gerekir.

Ne Sıklıkta Kontrol Edilmeli?

Aracın kullanıldığı her an kontrol edilmesi gerekmektedir.

2- Akü Kontrolü:

Aracınızdaki akü; elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden ve kimyasal enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çevirerek alıcılara veren bir üreteçtir. Aracınızdaki elektrik enerjisi ile çalışan sistemlerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacı ile kullanılır. Aracınızın aküsü; motoru çalıştırma sürecinde, mars motoruna, ateşleme sistemine, yakıt sistemine ve diğer elektrikli aletlere güç temin eder. Ayrıca, enerji depolar, dijital radyo, saat, alarm, yol bilgisayarı vs. gibi elektronik parçalara güç temin eder.
Akü Kontrolünde;
Ayrıca;
Göz ile kontrolden sonra her iki tip akünün dijital Akü Test cihazı ile voltaj kontrolü yapılır. Yapılan kontroller sonucunda eğer voltaj düşüklüğü var ise akü şarj cihazı vasıtası ile akü şarj edilir. Bakımlı (sulu) akülerde asit miktarı eksik ise akü suyu eklenir. Yapılan işlemler sonucunda aküdeki arızalar giderilemiyor ise (akü şarj olmuyor veya şarj tutmuyor) akünün değişimi yapılır.
Akünün yaklaşık kullanım ömrü 2 ile 4 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.

3- Far Ayarının Kontrolü:

Sürücünün aracı güvenli bir şekilde kullanabilmesi amacı ile gece görüşünün daha iyi olmasını sağlayabilmek, karşıdan gelen sürücülerin far ışıklarından rahatsız olmamak ve yolu en iyi şekilde aydınlatabilmek için aracınızın far ayarlarının doğru olması gerekmektedir.
Doğru aydınlatma sürüş güvenliği kadar elektrik sistemlerinin korunması açısından da önem taşımaktadır.

Niçin Önemli?

Aracınızın farlarının ayarı aracın uğradığı sarsıntıdan, aracın yüklü ve/veya yüksüz kullanımından dolayı zamanla bozulabilir. Araçların fabrika çıkışında far ayarları boşken yapılan ayarlar otomobil yüklüyken kullanılınca yanlış yerleri aydınlatabilir bundan dolayı belli aralıklarda kontrolünün yapılması gerekmektedir. Far ayarı aracınızın farının özelliği ile uyumlu far ayar cihazı ile yapılması gerekmektedir. Far ayar cihazı dışında manuel yapılan far ayarları geçici çözüm olarak yapılabilmekte olup elektrik sistemine zarar verme riski taşımaktadır.

4- Alternatörün Bakımı ve Şarj Kontrolü:

Şarj sistemi, motordan aldığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek elektrikle çalışan alıcıların beslenmesini ve bataryanın devamlı şarjda olmasını sağlar. Alıcıların besleme işlemi [batarya, alternatör, düzenleyici (konjektör) ve şarj göstergesi] şarj sistemi tarafından gerçekleşmektedir. Araç motoru çalışmadığı zamanlarda alıcıların çalışması için gerekli olan elektrik enerjisi batarya tarafından temin edilir. Bununla beraber akü kapasitesiyle sınırlı olduğundan sürekli olarak alıcıları besleyemez. Dolayısı ile akülerin bir elektrik kaynağından şarjı ve alıcıların beslenmesi gerekir. Bu görevini de şarj sistemi gerçekleştirir. Şarj sisteminin en önemli parçası alternatördür. Alternatör de, aynı aracınızın motoru gibi, belli periyodik bakımlara ihtiyaç duyar. Örneğin, kömürlerin belli bir ömrü vardır ve rulmanlarının kontrol edilmesi gerekir.
Birçok alternatör arızası, başladığı anda, biraz dikkatli olmak koşuluyla, kolayca tespit edilebilir. Alternatör arızaları, mekanik ya da elektriksel olabilir. Elektriksel kaynaklı arızalar zamanında giderilmezse, öncelikli olarak aküye ve araçtaki tüm elektrikli araçlara zarar verebilir. Elektriksel arızalarda, sorun çok büyük ihtimalle biten kömürler ya da patlak diyotlardan kaynaklanır.
Mekanik arızalar, kendilerini öğütme sesi, zırıldama gibi seslerle belli eder. Vakaların çoğunda sorun, alternatör içindeki rulman ya da rulmanlardır. Rulmanlar dağıldığı takdirde, alternatör tamir edilemeyecek kadar büyük hasar görecektir; hatta çevredeki parçalara da hasar verecektir.

5- Sigorta ve Rölelerin Kontrolü:

Sigortalar, elektrik devresini yüksek akıma karşı korur. Aracın elektrik devrelerinde meydana gelebilecek kısa devre sonunda sistemi olası yangın tehlikesine karşı korumak için kullanılan elemanlardır. Sigorta attığında yerine aynı amperde yeni sigorta takılır.
Röleler özellikle üzerinden yüksek akım geçen (far, korna) devrelerde sistemi güvenli hâlde anahtarlamak için kullanılan şalterlerdir.

6- Marş Motoru Kontrolü:

Aracınızın motorunu ilk harekete geçirebilmek için oluşturulan sisteme Marş Sistemi denir. Marş sistemi genel olarak batarya, kontak anahtarı, marş motoru, marş şalteri veya marş selenoidi, volan ve volan dişlisinden oluşmaktadır. Marş motoru; elektrik enerjisini dairesel harekete çeviren, doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır. Marş motoru oluşturduğu dairesel hareketi üzerindeki marş dişlisi yardımıyla volana iletilir. Aracın ilk çalıştırılması için gerekli olan marş motorlarının marş motorunun sık olarak bakıma ihtiyacı yoktur. En önemli ve en sık yapılması gereken bakım akünün şarjlı tutulması ve akü ve marş motoru bağlantılarının temiz ve sıkı olduğunun kontrolüdür.

Lastik Bakımı ve Periyodik Yer Değiştirilmesi (Rotasyon)

Lastikler motor hareketinin yola iletilerek aracın kalkış, güvenli seyir, konfor ve fren anında kontrollü duruşunu sağlayan ve temel yapısı sentetik kauçuktan oluşan kimyasal bir üründür. Teorik olarak bütün lastiklerin aynı miktarda aşınma göstermeleri gerekir. Bir lastik aynı yerde uzun bir zaman kullanılır ise tekerleğin kullanıldığı konuma has bir aşınma gösterir. Genellikle, önden çekişli araçların ön lastikleri arkadakilere oranla %10-20 daha fazla aşınır. Dış lastik omuzları (lastik yanakları) en hızlı aşınan kısımlardır. Lastiklerin yeri düzenli olarak değiştirilmelidir. Böylece hepsinin eşit ve düzgün bir şekilde aşınmaları sağlanmış olur. Bu, lastik ömrünü de uzatır. Radyal lastik karşı çaprazındaki veya karşısındaki ile değiştirilirse lastik sesi ve yalpalama geçici olarak bozulur. Çünkü daha önceki konumuna göre ters yönde dönmektedir. Bu yüzden radyal lastiklerin rotasyon esnasında bulundukları tarafta kalmaları tavsiye edilir. Lastikler öncelikli olarak göz ile lastik yüzeyinde yıpranma, aşınma olup olmadığı hava valflerinin sağlamlığı kontrol edilir.
Lastiklerin diş kalınlıklarının ölçümü yapılır.

Yaz Lastiği : min. 2 mm
Kış Lastiği : min. 4 mm

Belirtilmiş minimum değerlerinin altında ölçüm yapılır ise lastiğin araç üretici tavsiyeleri dikkate alınarak uygun özellikte yenileri ile değiştirilmesi gerekir.
Araç sürücüsünün var ise lastikte titreme (balans bozukluğu) vb. şikâyetleri değerlendirilir ve lastikler sökülerek Balans cihazı ile lastiklerin balans ayarı yapılır. Balans yapılması sırasında Jant’ta hasar ve onarım gerektiren bir durum tespit edilirse jant onarımı yapıldıktan sonra lastikler jant üzerine takılarak balans ayarı yapılır.

Ön Cam Sileceği Değişim Hizmeti

Ön cam silecek lastikleri yumuşak bir lastik bileşiminden yapılmıştır. Zamanla, lastik bileşiminin yapısı bozulur ve kırılgan hale gelir. Böyle bir durumda silecekler camda çizgiler bırakır, görüşünüzü olumsuz etkiler. Motor Yağı ve Yağ Filtresi değişimi hizmeti kapsamında aracınızın silecek lastiklerini kontrol eder ve size değişim zamanı gelmiş, çatlamış, yırtılmış veya sertleşmiş silecek lastikleri hakkında bilgi verilir.

Check - Up Hizmetleri

İkinci el (kullanılmış) araç alım-satım veya aracının mevcut durumunun tespiti konusunda araç sahiplerinin en büyük endişesi aracının veya alacağı aracın durumunun tespit edilememesidir. Araç ile ilgili aracın kaza geçirip, geçirmediği, geçirmiş ise kazanın ciddiyeti, aracın mekanik arızası olup olmadığı gibi teknik risklerden dolayı kaygı duymasıdır. ALC Check Up Hizmeti kaspamında; ALC Check Up Formu’na göre aracın kontrol işlemleri yapılmaktadır.
ALC Check Up Hizmetleri;

İş Ortaklarımız