Yolsuzluğu Önleme Politikası
1. Amaç
- ALC Şube ve Franchise çalışanları, Yönetim Kurulu üyeleri, Denetleme Kurulu üyeleri, gönüllüler ve danışmanların her türden yolsuzluk ve usulsüzlük eylemlerinin yasaklanmasını ve tolerans gösterilmemesini sağlamak,
- Yolsuzluk ve usulsüzlük konusunda yukarıda adı geçen kişileri önleme, tespit, raporlama ve gerekli kontrol süreçlerinde sorumlu tutmak,
- Belirtilen kişilerin hangi eylem ve uygulamalarının yolsuzluk kapsamına girdiğini gösterecek çerçeve ve yönlendirmeleri tanımlamak,
- Yolsuzluk incelemeleri ve karar süreçlerinin ilkelerini belirlemek,
- Çalışanların raporlama süreçlerinde ya da şahitlik süreçlerinde adlarının lekelenmemesi ve mağdur olmamaları için gerekli çerçeveyi belirlemek.
2. Tanım
- ALC ‘nin ayni ya da nakdi varlıklarının çalınması,
- Ayni ve nakdi varlıkların izinsiz ve uygun olmayan kullanımı,
- Evrakların tahrif edilmesi veya silinmesi,
- Kredi kartı ve harcamaların kötü amaç için kullanılması,
- Nakit kasada usulsüzlük yapılması,
- Maliyetlerde yanlış beyanda bulunulması,
- ALC ‘nin herhangi bir iş akdinde, satın alma süreçlerinde ya da hizmet satın alması karşılığında nakit, hediye, kişisel çıkar ya da kişisel bir iyilik kabul edilmesi,
- İrtikâp, şantaj, gasp ve zorla alma,
- Herhangi bir nedenle rüşvet teklif edilmesi, verilmesi, istenmesi ya da alma konusunda anlaşılması,
- Kişisel kazanımlar için üçüncü kişilere veya kuruluşlara yüksek ücret ödenmesi.
3. Yolsuzluğun Araştırılması ve Soruşturulması
b. Soruşturma Süreci: Araştırma ve soruşturmanın amacı gerçekleri ortaya çıkartmaktır. Soruşturma Komisyonunun tüm çalışmaları belgelendirilmeli ve raporlanmalıdır. Görüşmeler ve toplantı notları raporlara eklenmelidir. Süre olarak gerekli zaman ayrılmalıdır ancak soruşturmanın uzamamasına dikkat edilmelidir. Yönetim Kurulu süreçle ilgili düzenli olarak bilgilendirilmelidir. Belgelendirmelerde sınıflandırmalar ‘gizli’ ibaresi ile yapılmalıdır. Soruşturma Komisyonu üyeleri soruşturmalara başlamadan önce gizlilik beyanı vermekle yükümlüdürler. Gizlilik ilkesinin çiğnenmesi ve soruşturma bitmeden üçüncü kişilerin deşifre edilmesi cezai yaptırımlar içerir. Araştırma ve soruşturma sürecinde görüşülen kişiler ve şahitlerin beyanı gizli tutulmalıdır.
c. Soruşturma Raporu: Şikâyete ya da incelemeye söz konusu olan tüm yolsuzluk uygulamaları belgelendirilmeli ve gerekçelendirilmelidir. Soruşturma raporu soruşturmanın tüm süreçlerini, söz konusu eylemin aşamalarını, yerini ve ilgili kişilerin rollerini detaylandırmalıdır. Rapor görüşmelerin çözümlerini, uzman görüşlerini ve ilgili diğer kanıtları ek olarak içermelidir. Karar süreci ile ilgili Soruşturma Komisyonunun tavsiyelerini içermelidir. Tavsiyeler karar yerine geçmeyecek ancak karar merciinin süreçlerini kolaylaştıracaktır.
d. Tedbirler: ALC, soruşturma sürecinin salahiyeti ve güvenilirliği için tedbirler almakla yükümlüdür. Masumiyet karinesi ve şikâyet eden kişinin korunmasında eşit önceliklerle tedbirler alınır. ALC, yolsuzluk ve usulsüzlük bildiren kişi ve kişileri korumakla yükümlüdür.
e. Mağduriyet: Herhangi bir yolsuzluk, hırsızlık ve usulsüzlük ile ilgili soruşturma ve karar alma süreçleri zor ve sıkıntılıdır. Bu sürecin zor olmasının temel nedenleri soruşturmaya konu olan kişilerin incelemesinden ziyade soruşturmanın hassas, haklarla ilgili olması ve kamusal çıkarların adil ve hukuki bir süreçte sonuçlandırılmasından kaynaklanmaktadır. Gerek kurumsal çalışma ilkeleri, gerekse insan kaynakları politikası nedeni ile tüm soruşturma sürecinde soruşturmaya konu olanlar, inceleme yapanlar ve bildirimde bulunan kişilere baskı yapılmaz ve bu kişilerin mağdur edilmelerine izin verilmez.
f. Gizli Suçlamalar: Çalışanlar ve üyeler isimsiz ihbar ve bildirimlerde bulunmayı tercih edebilirler ancak ALC isimsiz bildirim süreçlerini teşvik etmez. İsimsiz bildirimler gerçek bildirimler olarak ALC kararı ile aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilir:
- Bildirimin ve söz konusu eylemin aciliyeti ve önemi,
- Destekleyici bilgiler ve suçlamanın ciddiyeti,
- Suçlamaya konu olan eylemle ilgili referans verilebilecek bulgu ve kanıtlar.
g. Gerçek Olmayan Suçlama ve Beyanlar: ALC çalışanların bildirimlerinin geçerli bir nedenle yapıldığı fakat bir sonuca ulaşmadığı durumlarda bildirimi yapan kişiler aleyhinde hiç bir suçlama ve yaptırım uygulanmaz. Bu durumda yine bildirimi yapan kişilerin gizliliğinin korunması esastır. Ancak şikâyet veya suçlamanın gerekçesiz ve yolsuzluğun önlenmesi dışında bir nedenle yapıldığının anlaşılması durumunda bildirimi yapan kişilere cezai yaptırımlar uygulanır, suçlanan kişiye ve varsa diğer ilgili taraflara ALC yetkili organlarınca suçlamanın asılsız olduğu yönünde bildirim yapılır.
4. Kararlar
a. Yaptırımlar: Karar alma sürecinde ALC Kurumsal İlkeler ve Çalışma Etiği ve İnsan Kaynakları Politikası yol gösterici ve bağlayıcıdır. Bu çerçevede suçlamanın sabit görülmesi durumunda ALC bayiliği ve iş akdi kararla feshedilir. Önemli yolsuzluklarda ALC hukuki bildirimleri yapmak ve hukuk sürecini başlatmakla yükümlüdür.
b. İdari ve Altyapısal Düzenlemeler: Finans ve idari politika ve uygulamadan kaynaklanan bir zayıflık nedeni ile oluşan yolsuzluk uygulaması ile ilgili tedbir en kısa sürede alınarak açık kapatılır.
c. Kayıp ve Zararların Tazmini: ALC, yolsuzluk ve hırsızlık uygulamalarından zarar görmüşse bu zararlı eylemi yapan kişi ve irtibatta olduğu üçüncü kişi ve kurumlardan alma hakkına sahiptir. Zarar tazmini gerekli görüldüğünde soruşturma süreçleri ve ALC ‘nin saygınlığı ile ilgili manevi zararları da kapsar. Zarara neden olan kişi ve kurumlar doğan zararı ödemeyi reddederse ya da ödeyemeyecek durumda ise hukuki süreçle müdahil olunarak ALC alacakları takip edilir.
d. Aklama ve Kara Liste: ALC uygulamalar sonucunda yolsuzluğa karışan, destek olan ya da göz yuman kişi ve kurumları kara listeye alır. İrtibatta olduğu kişi ve kurumları somut delillere ulaşılmış ise bilgilendirme hakkına sahiptir.
5. Sorumluluklar
a. Yönetim Kurulu:
- Bu belgenin tüm çalışanlara ve franchise ağına dağıtılması, ilkelerin ve sürecin aktarılması ile belgenin uygulanmasından sorumludur.
- Tüm çalışanların ve uygulama ortaklarının ALC mali politikaları, finans ve muhasebe süreçleri ile harcama belgeleme ve raporlama süreçleri konusunda bilgilendirildikleri ve günlük uygulamalarında bu süreçleri takip ettikleri konusunda sorumludurlar.
- Tüm çalışanlar ve franchiseler ve gönüllülere şüpheli bir durum olduğunda bildirme ve takip etme konusunda kanallar açmak ve süreçte herkesin etkin olmasından sorumludur.
- YK üyeleri kendi alanlarında olabilecek yolsuzlukların farkında olmalı, herhangi bir yolsuzluk ve/veya uygun olmayan sürece karşı tetikte olmalıdır. Düzenli ana kontrolleri ve izlemeyi yapmaktan dolayısı ile önleme mekanizmalarını geliştirmekten sorumludurlar.
- Asılsız olduğu tespit edilen suçlamalarda suçlanan kişinin aklanmasından sorumludur.
b. Denetleme Kurulu:
c. Çalışanlar:
6. Diğer
- ALC yaptığı sözleşmeler ve işbirliklerinde de yolsuzluğu önleme politikasına uygun davranılmasına özen gösterir. İşbirliklerinde ilgili paydaşların yolsuzlukları bildirmeleri beklenir.
- Danışmanlık işi yapan ya da kurum dışından iş yüklenen uzman ve kurumlar bu belgenin gereklerine göre hareket ederler. Belgeye uyulmaması durumlarında ihmalleri var ise gerekli tedbirler alınarak gerekli kararlar ve yaptırımlar uygulanır. Bir ihmal durumunda kayıplardan üçüncü taraflar sorumlu tutulur.
- Bu belge genel kurulda oylandıktan ve kabul edildikten sonra yürürlüğe girer. Belge her 2 yılda bir gözden geçirilerek güncellenir. Güncellemelerin onaylanması zorunludur.